diumenge, 22 de novembre del 2009

El Pla Educatiu d'Entorn


Fa tres anys que funciona a Castelló d’Empúries el Pla Educatiu d’Entorn. Una iniciativa que va idear la Generalitat de Catalunya i que es porta a terme mitjançant els convenis que manté amb els ajuntaments. Aquí, a l’Alt Empordà, es desenvolupa a Figueres, Roses i a casa nostra.

El Pla Educatiu d’Entorn és una eina de relació i cohesió per als nois i noies d’edats compreses entre els 10 i els 16 anys i que en ocasions s’amplia a algunes de les seves famílies. Habitualment les activitats s’organitzen fora de l’horari escolar, amb l’ajuda de centres educatius i de diferents associacions i entitats del municipi amb el denominador comú d’aconseguir la interrelació dels alumnes de les diferents escoles del nostre terme municipal (els CEIP, l’IES, el CES i la llar d’infants municipal). S’incideix molt en fomentar activitats a Empuriabrava ( Delta Muga i Puigmal), ja que creiem que cal cohesionar socialment aquestes zones especialment. S’utilitza també l’esport com a eina per a assolir bona part dels objectius. I dins de l’extensa planificació del projecte la llengua catalana juga un paper molt important ja que esdevé un perfecte vector entre els participants i les activitats. Una excel·lent eina que possibilita convertir el Pla Educatiu d’Entorn en tot un èxit.

Des de l’Ajuntament incidim en els serveis educatius del nostre municipi de diverses maneres:

-Col·laborem amb el departament d’educació de la Generalitat amb els centres d’ensenyament obligatori (CEIP Ruiz Amado, CEIP Joana d’Empúries, CEIP El Bruel, IES Castelló, CES d’Empuriabrava).

-Assumim l’escolarització de nenes i nens de 0 a 3 anys (Llar d’Infants Passeig de les Oques).

-Organitzem cursos de formació no reglada directament des de la regidoria d’educació.

-Col·laborem amb el departament d’educació de la Generalitat amb el PEE (Pla Educatiu d’Entorn).

I és que per a nosaltres totes aquestes actuacions tenen la mateixa importància, o sigui, la màxima.

El passat dia 18 de novembre jo mateix i la regidora d’educació del nostre municipi vam presidir la comissió representativa del PEE. Van assistir una trentena de persones relacionades amb l’àmbit de l’educació i del món associatiu. Va donar-se compte del curs 2008-09 del PEE, amb una valoració general positiva de les activitats i relacionant les que no havien funcionat del tot bé amb ànims de millorar-les de cara al futur. També es va presentar el programa d’activitats del curs 2009-10, amb un pressupost total de mes de 80.000 euros.

Ara ja de cares a aquest curs es portaran a terme totes aquestes iniciatives:

Acollida de famílies, taller de teatre, taller de contes, taller de pintura, taller de cuina, activitats aquàtiques, tast multiesport, Esplai La Muga, Pla Català de l’Esport, casal lingüístic d’integració, projecte XX festival Terra de Trobadors, patis oberts, taller de hip-hop, taller de breakdance, taller de dibuix còmic-manga, tastet de fotografia, tastet de tècniques de presentació de radio i televisió, taller de suport a la tasca escolar, incentivació escolar, col·laboració amb l’hora el conte de la biblioteca municipal, activitats per a fomentar la solidaritat, la participació i el civisme, tallers d’iniciació professional, tallers de cuina, participació a l’aula – taller de l’IES, activitats de formació i convivència, taller de famílies per pares i mares del municipi, cursets intensius de català, taller de jardineria, taller d’iniciació a la dansa.

Invertir en educació és procurar un millor futur per al nostre municipi!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada