dijous, 1 de juliol de 2010

Comunicat d'ERC: POSICIONAMENT DAVANT LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El 30 de setembre de 2005, el Parlament de Catalunya va aprovar, per amplíssima majoria, el projecte de nou Estatut d’Autonomia. Aquell text, expressió unitària dels anhels d’autogovern del nostre poble, va patir severes retallades en el seu tràmit al Congrés dels Diputats de Madrid. Malgrat les retallades, una majoria de ciutadans va votar que sí perquè va entendre que era millor aquell petit avenç que no quedar-nos sense res.

En resposta als recursos d’inconstitucionalitat presentats, el passat 28 de juny el Tribunal Constitucional va emetre la sentència sobre l’Estatut, el que ha significat una segona retallada greu i, en conseqüència, un xoc de legitimitats. D’una banda, suposa una col·lisió amb la legitimitat del poble de Catalunya, que ja va expressar a les urnes per referèndum el seu consentiment. D’altra banda, el fet que la sentència l’hagi emès 10 magistrats d’un alt tribunal fortament desprestigiat, evidencia novament aquesta deslegitimació.

Amb aquesta sentència s’ha alterat el contingut de l’Estatut i, a més a més, i de forma no menys important, s’ha trencat el pacte que significava l’Estatut, entès com una eina de regulació de les relacions entre Catalunya i l’estat espanyol. L’actual conjuntura política mostra, d’aquesta manera, que estem en un final de cicle. El rebuig per part de l’estat espanyol a la voluntat d’entesa per part de Catalunya ens empeny a avançar cap a un estadi on s’exerceixi veritablement el dret a decidir.

Ara més que mai cal actuar amb serenitat però amb la màxima fermesa. Aquesta sentència és un atac a la dignitat i a la llibertat de tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya, vinguin d’on vinguin i parlin la llengua que parlin. Ens cal, doncs, una resposta democràtica, unitària i coherent amb els valors que ens han mantingut vius com a país al llarg de la història.

Estem convençuts que davant d’aquest xoc de legitimitats i, en aquests moments decisius, totes les forces del catalanisme serem capaços de donar una resposta unitària, serena i contundent d’acord amb el que el poble de Catalunya demana.

Per tots aquests motius, el Grup Municipal d’Esquerra proposa  l’adopció dels següents ACORDS:

1.    Mostrar el nostre rebuig a la sentència emesa pel Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya, i manifestar que ERC  només acata la voluntat que emana de la ciutadania en relació a aquesta qüestió.

2.    Constatar que aquesta sentència posa punt i final al pacte existent fins el moment entre Catalunya i Espanya, ja que a través de la sentència s’ha modificat la voluntat del poble de Catalunya expressada a través del seu Parlament i posteriorment ratificada per referèndum, tot anul·lant així el reconeixement de la sobirania del poble català, donant per tancada la via autonomista i obrint un nou procés emmarcat en el dret a decidir.

3.    Manifestar el nostre suport a la convocatòria de la manifestació unitària convocada per Òmnium Cultural amb el lema “Som una nació. Nosaltres decidim” que se celebrarà el proper 10 de juliol a Barcelona i fer una crida a la ciutadania a sumar-se a la mobilització.


2 comentaris:

 1. Hola Salvi, no se si has pogut llegir l'article del magistrat Fernando Lacaba, en el que fa un extens comentari sobre l'actuació del TC. Ens podries fer algun comentari referent a aquest article.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/07/04/sentencia-lestatut-catala/416831.html


  Moltes gràcies

  ResponElimina
 2. Aquest article d'opinió va ser escrit quan encara no es coneixia la sentència del Tribunal Constitucional en la seva totalitat.

  El TC és del tot incompetent per resoldre'l des del moment que hi ha jutges recusats i algun altre que ja no hi és i no ha estat substituït.

  A vegades no s'ha de mirar la quantitat, sinó la qualitat. Això és el que passa amb els articles declarats inconstitucionals o els que han "amputat" els membres del TC.

  Jo estava a favor de l'Estatut que va aprovar el Parlament de Catalunya. El que es va aprovar per referèndum, jo hi vaig votar en contra. Imagina't amb quin document ens hem quedat ara!

  Acudit: De l'Estatut ens han retallat el "ut" pel que només ens queda ESTAT (català, és clar!).

  Salvi.

  ResponElimina