dimecres, 28 d’abril del 2010

1.260 gràcies per la vostra participació

Certament han passat ja uns dies des de la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya. Des d'una visió amb certa distancia pel pas dels dies es pot fer una reflexió serena i observar els resultats obtinguts el 25 d'abril a Castelló d'Empúries.

En percentatges (no ens enganyarem) reconeixeré que un 12,44% de participació no és una dada que hagués desitjat pel nostre municipi, però en nombres absoluts sí que em satisfà saber que 1.260 castellonins s'han pronunciat si volen o no la independència de Catalunya. I més especialment que 1.133 ho han fet afirmativament. És sense cap dubte una molt bona lectura ja que hi ha més d'un miler de persones que diuen obertament que volen que el seu país sigui sobirà, que no estigui lligat de mans i mànigues, que pugui decidir el seu futur i que ningú vulneri la seva identitat i llibertat.

No obstant, si continuem analitzant les dades, i si les extrapolem al cens "oficial" d'unes eleccions "normals" (les que organitza la Junta electoral central) el percentatge de participació hagués estat de més del 23 %. Una xifra que ja comença a fer patxoca, sobretot tenint en compte que aquest referèndum no ha comptat amb el suport institucional (només el d'alguns ajuntaments com el nostre) ni recolzament mediàtic ja que quasi cap publicació ni mitjà televisiu n'ha fet la publicitat necessària.

Estem al davant d'uns resultats que hem aconseguit gràcies a la feina i l'esforç dels integrants de la plataforma Castelló Decideix. Ells han fet possible, amb els actes i accions que han organitzat durant els darrers mesos, una tasca que cal reconèixer públicament i agrair-la amb molta sinceritat.

Voldria ara fer un esment a l'actitud dels partits polítics locals alhora d'enfocar aquesta consulta popular. Hi ha partits que des del primer dia s'han posicionat a un o a l'altre costat i en cap cas han entorpit el desenvolupament de les activitats organitzades per a la promoció i difusió de la consulta. Des d'Esquerra vam recolzar des del primer dia el referèndum, mentre que d'altres, com el PP, ja van deixar clara la seva posició. D'altres, en canvi, aparentment molt catalanistes, han fugit d'estudi en més d'una ocasió i han entorpit alguna que altra activitat. És el cas de CiU i el PSC que amb un argument poc treballat i desafortunat van declinar a última hora la seva participació en una interessant taula rodona. Fins i tot el Partit Popular va acceptar participar (independentment de la seva ideologia) en aquest acte organitzat des de Castelló Decideix.

En quant als regidors del nostre Ajuntament que han format part de Castelló Decideix o han recolzat les seves accions assistint als actes o ajudant d'alguna manera en la seva organització, estic contentíssim del paper fet pel nostre partit ERC. Crec que si tots els partits haguessin posat els seus regidors a disposició de l'organització potser els resultats haguessin millorat.

El paper del PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya) ha estat el de seguir les instruccions de la seva cúpula i ignorar aquest referèndum. Que no ens vinguin després dient que son regidors catalanistes!

El paper de CiU ha estat el de sempre. Donar suport teòric a iniciatives d'aquest tipus però en el moment d'arremangar-se i de treballar pel país d'una manera decidida els seus càrrecs electes s'han quedat a casa sense aparèixer durant tot el procés. Fins el dia d'anar a votar, això sí, algun d'ells davant les càmeres de televisió (Empordà TV, és clar). Només cal veure la pressa que va tenir la reportera d'aquesta televisió en agafar la càmera quan va veure que anava a votar el cap de llista d'aquesta coalició.

I ja per acabar felicito als simpatitzants i militants d'ERC per la feina feta dins Castelló Decideix i el suport que han donat a aquesta iniciativa popular.

Gràcies a tothom! A tot aquells que han votat i als que han treballat per fer-ho possible.

4 comentaris:

  1. Totalment d'acord, no s'ha vist cap regidor de ciu ajudant a la plataforma.

    ResponElimina
  2. .. no! però si és veia al Sr. Santllehi pasejant plaça amunt plaça avall amb els nens a veure si anava bé i apuntat-se al carro de l'éxit!

    ResponElimina
  3. Aqui no entra si ets d'ERC o de CiU, Catalunya no es patrimoni de cap partit!

    ResponElimina
  4. ...però en hi ha que s'ho pensen!!! que el territori és seu en nom de catalanístes independentístes.

    ResponElimina