dimecres, 10 de març del 2010

8 de març, dia de la neu

Ben segur que molts de nosaltres recordarem durant molt de temps la nevada del passat 8 de març. Ningú, ni els més previsors, haguessin pensat el matí d’aquest dilluns que la jornada ens depararia un munt de sorpreses i no precisament gaire bones. 


Al col·lapse que origina una nevada com aquesta cal afegir-li el tall de llum que va afectar a bona part de la demarcació. 220.000 usuaris de Girona sense llum durant gairebé 24 hores, i entre ells nosaltres. La normalitat va retornar mica en mica però molts veïns del nostre municipi encara no van disposar d’electricitat fins ben passats dos dies. Realment una situació patètica per a un país com el nostre. Molts establiments comercials no van poder obrir les seves portes per falta de subministrament, i alguns d’ells han vist com l’avaria de la línia elèctrica ha fet malbé frigorífics i molt de gènere. 


Els subministrament d’aigua es va restablir amb una mica més de facilitat, però també va ocasionar seriosos inconvenients a la ciutadania en general. 


Gràcies als avisos del Departament d’Interior l’Ajuntament de Castelló d’Empúries tenia a punt sis màquines llevaneu per fer de les nostres principals carreteres i carrers del municipi una mica més transitables. Per aquest motiu durant dilluns a la tarda-vespre i dimarts al matí-migdia els operaris de l’empresa municipal de serveis van treballar de valent per evitar que la neu impossibilités la vida diària als nostres ciutadans. Aquí  cal reconèixer la participació d’empresaris del municipi que van col·laborar amb la maquinària a fer possible aquesta tasca. Des de dimarts Castelló 2000 també distribueix sal als punts més conflictius dels carrers d’Empuriabrava i Castelló, intentant evitar així qualsevol incident. 


La Generalitat de Catalunya va derivar la responsabilitat del servei escolar als Alcaldes. Ens trobàvem que havíem de fer front a la decisió de suspendre, o no, les classes dels nostres centres educatius però sense la potestat sobre el professorat. Tota una incongruència! Si anul·làvem les classes dilluns al migdia, podia succeir que dimarts al matí no hagués neu i la jornada fos del més normal. Això hagués ocasionat un munt d’inconvenients i problemes a les famílies a l’hora de combinar l’activitat professional dels pares amb uns fills sense escola. La previsió meteorològica no era gaire concreta i qualsevol decisió podia ser molt aventurada. Vista la situació i la intensitat que anava agafant la nevada vaig decidir, amb el consens dels directors dels centres, que la millor opció era suspendre les classes per a l’endemà, deixant la llar d’infants “de guàrdia” per si algun pare necessitava per qualsevol motiu deixar el seu fill. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà també va decidir suspendre el servei de transport escolar. 


Des de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries esperem haver pogut donar els serveis que els nostres ciutadans esperaven de la seva administració local, de fet aquesta és ni més ni menys la nostra obligació. Si hem fet res que no hagi estat al nivell desitjat ens comprometem a prendre nota i evitar que es pugui repetir. 


Personalment crec que tots plegats, sobretot a nivell nacional, hem de fer un pensament i valorar si un país com Catalunya a l’any 2010 està preparat per una situació excepcional d’aquesta envergadura. Cal també reflexionar i valorar si és normal que per una nevada d’aquest tipus 220.000 usuaris es quedin sense electricitat durant gairebé dos dies. Vull pensar que els responsables de les companyies elèctriques tindran en conte les nombroses reclamacions que, milers d’usuaris de tot Catalunya, interposaran pels diversos danys i perjudicis que els ha ocasionat estar més d’un dia sense llum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada