dissabte, 27 de desembre del 2014

Ple dels pressupostos 2015

El passat 23 de desembre vàrem fer un Ple extraordinari a on es varen aprovar els pressupostos de l’Ajuntament pel 2015, amb els vots a favor de l’equip de govern i el PP i els vots en contra d’ERC, Entesa i el regidor no adscrit, el Sr. Gallego.

Va ser un vist i no vist. Sembla que a l’equip de govern no li va interessar debatre amb l’oposició aquests pressupostos. No varen fer cap explicació ni varen rebatre cap argument dels que ens vàrem manifestar en contra. O van molt sobrats, cosa que dubto, o varen mostrar públicament el que ja anem dient des de fa mesos: passotisme total i discrepàncies internes que intentaran tapar fins a les properes eleccions municipals.

Al nostre entendre els pressupostos, a grans trets, tenen dos aspectes positius:

El nivell d’endeutament de l’Ajuntament ha anat baixant els darrers anys, passant del 115% del 2006, al 90% del 2011 a una previsió del 58% pel 2015. Si no hi ha novetats, a finals de 2015 l’endeutament serà d’11.774.000 euros. Gran part de les inversions es faran amb recursos propis.

La motivació del nostre vot en contra ve determinada pels següents aspectes:

Al capítol de personal constatem un augment de complements a una sèrie de persones dels que en alguns casos hi podem estar d’acord i en altres de cap manera. Hi ha persones que se’ls dona el complement per una feina concreta que ja fa 3 anys que l’estan fent. Per què ara el complement i no fa tres anys que es quan tocava? Doncs perquè ara venen eleccions... Tampoc estem d’acord en que es convoquin oposicions per una plaça de tècnica adscrita a l’alcaldia, plaça que sembla feta a mida. Cal remarcar que l’any passat el capítol de personal representava el 38% del pressupost consolidat de l’Ajuntament. Aquest any és el 41%.

Aquests pressupostos no ens convencen socialment parlant. Es disminueix la partida de manteniment de centres d’ensenyament de 22.000 euros l’any passat a 6.000 euros aquest any. No pot ser que ens gastem més en focs artificials (18.000 euros) que en mantenir les nostres escoles. La neteja d’algun centre escolar com el Ruiz Amado és altament deficient. Doncs bé, la partida destinada a aquest tema és la mateixa de l’any passat 76.000 euros. Creiem que s’hauria d’haver augmentat l’import per assegurar unes condicions d’higiene correctes pels alumnes i personal docent.

Pel Casal municipal d’estiu es mantenen els 16.000 euros de l’any 2014. Si volem un casal d’estiu de qualitat fem curt. Si només volem complir l’expedient, doncs aviat no farà falta cap import  perquè no hi haurà cap mainada que hi vulgui anar. Molt trist.

Les partides destinades al Centre obert Puigmal disminueixen 13.000 euros respecte a l’any passat. Això vol dir menys activitats. Malament!

En esports disminueixen en 10.000 euros les partides destinades a subvencionar i promocionar l’esport i els clubs esportius. Nosaltres sempre hem estat a favor d’ajudar el màxim possible els nostres clubs. No s’hi val a fer discursos grandiloqüents i després no donar el suport necessari al teixit esportiu de casa nostra!

D’altra banda veiem que hi ha una sèrie de partides de despesa que es mantenen o augmenten i que critiquem obertament. El pressupost en despeses de premsa, protocol i comunicació del 2014 era de 120.000 euros, import que nosaltres ja vàrem denunciar per massa elevat. Doncs bé, aquest any 2015 augmenta fins a 150.000 euros. Hi ha una partida d’assessoraments a l’àrea econòmica de 57.600 euros del tot exagerada i que sempre l’hem rebutjat.

Les partides de festes i actes lúdics han anat augmentant any rere any. Any 2013 era de   50.000 euros. Any 2014 de 83.000 euros. L’any 2015 de 95.000 euros. No trobem ni adequat ni convenient aquest augment continuat.

Pel que fa al capítol d’ingressos tenim vàries coses a dir. Qüestionem la partida de 70.000 euros per ocupació de la platja d’Empuriabrava. Creiem que és un import irreal. Veurem si es compleix o no.

Estem totalment en contra de la partida d’ingressos pels fraccionaments dels pagaments dels impostos i les taxes. Estem totalment en contra que es cobrin interessos per fraccionar aquests pagaments. S’ha de donar facilitats a la gent que vol pagar dins els terminis i té dificultats.

Estem totalment en contra de la partida d’ingressos de 345.600 euros per l’explotació  de la zona blava, perquè estem totalment en contra d’aquesta zona blava.

Pel que fa a les inversions tenim consideracions a fer. Qüestionem el percentatge en les contribucions especials per urbanitzar la vorera Badia / Fages de Climent. Es preveu que els veïns paguin un 10% i l’Ajuntament assumeixi el 90%. Creiem que aquests percentatges creen un greu precedent per a futures actuacions, a més de ser injustos. Si quan et construeixes un habitatge no et fas la vorera, pagant-la tota de la teva butxaca, no tens els permisos per poder-la habitar. Així és com funciona ara. Les problemàtiques antigues s’han de solucionar, però sense crear greuges comparatius.

Qüestionem que es vulguin gastar 60.000 euros per desenvolupar eines per les incidències a la via pública. És una quantitat que creiem és del tot excessiva.

Trobem a faltar en aquests pressupostos la inversió més important del nostre municipi, la construcció del nou passeig d’Empuriabrava.  No val a dir que les actuacions previstes pel 2014 es faran el 2015. Creiem que també pel 2015 s’ha de consignar una quantitat i executar-la, encara que sigui a crèdit. Ens estem jugant el futur el nostre municipi i aquest tema per a nosaltres és prioritari. També trobem a faltar la partida d’actuacions per les escoles de primària.

Bé, com podeu veure hi ha motius i raons suficients com per no donar el nostre suport als pressupostos del 2015, que creiem responen a una situació de pre-campanya electoral, en temes de personal, comunicació i premsa, petites inversions per desenvolupar els primers mesos de 2015, l’àrea de festes i algunes actuacions beneficioses per determinats veïns del municipi.

Salutacions i que tinguem tots un magnífic any 2015 !!!









1 comentari:

  1. Això té molta gràcia. Una funcionaria que pretén perpetuar-se en el govern mani qui mani. Quins collons que té la senyora. A més una individua que no se'n amaga dels sentiments sanllehístics que li corren per les venes. Ja ni tant sols ho vol dissimular. No ho ha fet en els darrers tres anys i mig i ha de consolidar-se la plaça a mig any malparit per a les eleccions municipals. Ole tu!

    ResponElimina