dijous, 17 de febrer del 2011

Resposta a J. M. Fonalleras

El Periódico de Catalunya va dedicar-nos una d’aquelles perles que no tenen perdó. Es tracta d’un article d’opinió que J. M. Fonalleras va elaborar sobre Empuriabrava suposadament a propòsit dels darrers esdeveniments que l’afecten.

Immediatament després vaig redactar una carta per replicar la "dedicatòria" d'aquest periodista. (Publicada finalment el 23 de febrer). Malgrat que no sigui aquesta la via més adequada m’agradaria compartir amb vosaltres la meva resposta.

A continuació l’article de Fonalleras:
"Novel·la Negra. Si hagués d’escriure una novel•la negra, situaria l’acció en un poble de la costa creat de manera artificial, construït en un espai on fa temps, abans que hi plantessin ciment i asfalt, hi havia només aiguamolls, ocells i mosquits. Faria que, en aquest poble, es pogués accedir a les cases per mar, que els traficants i els contrabandistes (que serien uns dels elements de la trama) poguessin arribar amb iot en un embarcador propi sense que ningú se n’adonés. Les cases, en aquesta novel•la negra, es connectarien entre elles a través d’uns canals que la publicitat vendria com si es tractés de la Venècia catalana. Seria un poble fantasma, a l'hivern, i, a l’estiu, molt poblat, amb tot de vellets d’obscura procedència centreeuropea que vindrien a morir-hi. Hi hauria algun assassinat, per descomptat, i algun lligam amb màfies i baixos fons i amb individus d’ideologia ultradretana. A prop d’aquesta urbanització decadent, m’imaginaria un descampat amb tot de ninots mecànics de fira exposats a la intempèrie, i tobogans en forma de pallasso gegant, i gratacels que havien estat de luxe i que ara jauen com esquelets de dinosaure, buits. La novel•la, doncs, tindria un punt de relat terrorífic. I també hi hauria pinzellades socials, amb immigrants sense feina que viurien encongits en un garatge. I, a aquest espai sinistre, li posaria un nom així com Empúria, que em sonés clàssic, i hi afegiria Brava, perquè semblés encara més salvatge."

Resposta:

Com a Alcalde de Castelló d’Empúries i en nom dels veïns d’aquest municipi, em veig en l’obligació d’escriure a El Periódico per fer apreciacions sobre l’article que J. M. Fonalleras va escriure el passat 3 de febrer en relació a Empuriabrava.

Amb aquesta carta no pretenc censurar ningú, més aviat el contrari, convidar a l’autor de l’article que parli d’Empuriabrava en tots els seus aspectes, fins i tot dels bons, d’aquells amb els que els periodistes sensacionalistes no emplenen ni una sola pàgina dels seus diaris. La “Venècia catalana“ difereix molt de ser el que diu l’article en qüestió. Empuriabrava és la marina residencial mes gran d’Europa, són més de vuit mil persones que hi fan vida diàriament i que treballen per tenir un futur millor, com més o menys tothom. Empuriabrava és un centre turístic de referència, amb turisme de sol i platja, sí, però també pertany a un municipi turístic esportiu reconegut per la Generalitat de Catalunya, amb el centre de paracaigudisme més important d'Europa. Els nostres càmpings no tenen res a envejar als millors de tot el país. El sector nàutic és importantíssim, es tracta de la indústria més potent del nostre municipi, totalment complementària amb la indústria turística. A Empuriabrava estem treballant de valent per dotar-la dels serveis essencials que, just és reconèixer-ho, no es varen preveure quan es va construir: escoles (una de primària i una de secundària, que ja funcionen), una llar d’infants a punt de acabar la seva construcció i que a partir del curs vinent ja funcionarà, l'ampliació del dispensari mèdic, dos espais municipals destinats a serveis de atenció a les persones (cursos per a adults, serveis socials, borsa de treball...)

NO és cert que a “Empuriabrava sempre passen coses dolentes”, jo diria que també en passen de bones, però que aquestes mai són protagonistes de cap article ni de cap notícia.

A Empuriabrava, a Castelló d’Empúries, som gent normal, gent pacífica, amable i quan ens emprenyen també traiem el nostre caràcter. Aquell tocat per la tramuntana i que ens fa revoltar quan veiem articles als diaris que considerem injustos i poc objectius.


47 comentaris:

  1. Benvolgut Alcalde:

    Primer de tot, gràcies per defensar el municipi.

    Tot i que podria haver passat per alt aquest article no ho ha fet i ha replicat.

    Respecte a l´article en questió em sembla de molt mal gust la descripció que es fa d´Empuriabrava.

    Com a escriptor i articulista el sr. J. M. Fonalleras hauria d´haver-se documentat abans de criticar d´aquesta forma Empuriabrava.

    El municipi té les seves coses bones i dolentes però no es diferencia en gran mesura de qualsevol altre municipi respecte a la delinquencia, problemes socials, etc., llegeixi una mica més la premsa i veurà que per desgràcia no només en aquest municipi succeixen coses dolentes. A tot arreu hi ha delinquencia. Així que faci s´ho mirar.

    I si tant li agrada Empuriabrava per ambientar una bona novel.la negra el convido a que n´escrigui una.

    Tots els pobles estan fets per l´home així que tots són artificials o és que vostè viu en una cova natural a la montanya?.

    Tenim la sort de tenir la Venecia catalana com vostè diu amb aquest to d´ironia i ens sentim ben orgullosos ja que no n´hi ha un altre. Es una singularitat quasi única.

    Els vellets que vostè diu venen a Empuriabrava a retirar-se i viure de les seves rendes amb un alt nivell de vida i no venen pas a morir. Gaudeixen d´Empuriabrava, de les seves cases, embarcacions, etc. podent anar a qualsevol altre part del mòn, escullen Empuriabrava.

    Només diu tonteries i sembla mentida que es dediqui a esciure articles en diaris seriosos i lo pitjor és que li publiquin aquest tipus d´articles que no aporten res.

    Què és que al municipi on viu vostè mai passa res i no hi ha gent amb problemes socials?.

    ResponElimina
  2. Alcalde, has estat massa benèvol amb aquest desgraciat. Un que viu de la moma desde que en Nadal va guanyar l'alcaldia de Gi. Ara escriu al periòdico com a bon socialistoide aimant de Cuba i Venezuela.Jo no faria cap novel.la ; jo l'agafaria i l'obligaria a netejar boscos com s'hauria de fer amb aquests delinquents de ploma fàcil i sectària que es fan dir escriptors.
    Si us plau : En el proper ple de l'Ajuntament proposo que se'l declari per unanimitat PERSONA NON GRATA A CASTELLÓ-EMPURIABRAVA. Pit i collons !

    ResponElimina
  3. J.M. Gallego.
    Salvi, en aquest cas tens tot el meu suport. És increible que aquest "escritor" pugui escriure tantas burradas seguidas. Solament puc entendre que aquest comentari, fet en un diari afi al PSOE, estigui dirigit dins d´una campanya en contra de Empuriabrava. Ara entenem perquè al Parlament espanyol els únics que han votat en contra del cambi de llei de costas présentat per CiU i votat per tots els grups de la cámara, ha sigut el PSOE. Sembla que el tal Fonolleras té un coeficient intel.lectual molt semblant al del seu amic ZP.

    ResponElimina
  4. L'article del senyoret Fonalleras està escrit amb molt mala baba.
    Es cert que tenim coses dolentes, puc estar d'acord amb el tema dels immigrants ilegals, no ens interessa gens aquesta gent a Empuriabrava, pero a tota Girona n'hi han, només falta anar Figueres al capvespre i veure quin tipus de gent es passega,igual a Blanes, Palafrugell o a Lloret. Es un problema global que afecta a tota la zona turistica de Girona.
    De Xusma n'hi ha tot arreu !!!

    ResponElimina
  5. Auque este comentario aparezca bajo la identificación de "anónimo" quisiera presentarme lo mejor posible antes de transmitir mi mensaje. Soy de este municipio desde hace muchos años. Soy simpatizante del PP, tengo 50 años y soy conocedor de la política y de las gentes de este pueblo. Es por ello que me veo en la obligación de lamentar públicamente la puesta en duda del liderazgo de Julián Genovés en el Partido Popular. No logro entender cómo se puede dudar de la capacidad de trabajo de un señor que, a parte de darlo todo por la causa, ha llevado las riendas de una siglas de una manera innegablemente perfecta.

    Soy de aquellos que creen que la alternancia y el relevo son garantía de futuro y regeneración política, pero nunca cuando se trata de garantizar un retroceso. Si al PP le surge otro jefe de filas mejor que el señor Genovés, perfecto. Pero si la alternativa que se propone contempla limitaciones y grandes dudas, eso ya es otro cantar.

    Quisiera hacer una advertencia (quizás desde la más absoluta ignorancia, pero no por ello lejos del sentido común y de mis sentimientos), pero si a nivel de Gerona, alguien tiene la indecencia de anteponer otro candidato de dudosa legitimidad y de poco prestigio, van a perder algo más que una excelente persona y excelente oportunidad de negocio, Perderán simpatizantes, apoyos, prestigio y, en definitiva, votos, muchos votos.

    ResponElimina
  6. Aquest del PP em sembla que s'ha equivocat de comentari... El que em fa mes por del comentari es quan diu "van a perder algo más que una excelente persona y excelente oportunidad de negocio", ja sabem que per alguns la política es un negoci, pero tampoc cal que ens ho restreguin per la cara...

    Ara per ara, em sembla que l'unic partit que te un candidat en ferm i sense baralles es ERC, per alguna cosa sera, enhorabona Salvi.

    Els sociates la tenen liada amb el nicetu,entesa tres quarts del mateix amb el pere que vaig que no vaig a la llista , la udem encara no fan la llista i ja es barallen, el pp ja ho hem vist i de ciu tenim una autentica epopeia amb la perla de l'empordà que tenen per lider, el mestre del transfuguisme i geni de la prevaricacio el increible sanlle.

    ResponElimina
  7. Solidaritat ja ha fet llista, segons els calculs li treurá 2 regidors a ERC.

    ResponElimina
  8. Vaya partido el tal Udem!! Se presento con el fin de defender los principios, valores, blablabla de Ampuria y ante su principal problema que son los atermenaments ni se pronuncian!! Manda huevos! Si ante una cosa asi no se manifiestan ¿Para que coño van a presenrarse? Que se dediquen a jugar al domino en el hogar!!! Aqui tenian una plataforma de promocion increible y la han desperdiciado. Menos mal, asi nadie sufriravde desengaño si alguien les vota, eso si se llegan a presentar.
    Por cierto, el lider de Udem esbese que twittea a diario con el presunto prevaricador (segun siempre el fiscal), el Sr. sanllehi, o "sanlle" como le comienzan a llamarvpor aqui. Sera que empieza a perder letras al ritmo que pierde reputacion!
    Salud a todos!

    ResponElimina
  9. El millor per tothom és que el senyor Roda sigui cap de llista del PSC. Així podrà donar explicacions per que no va voler ser Alcalde o no li van deixar ser-ne. Pero em pregunto que ha fet aquest senyor i el seu partit pel poble durant aquests quatre anys. No n'hi ha prou d'assistir a tots els actes, que s'ha de reconeixer que li passa la mà per la cara al seu Sanlle com algú l'anomena. El problema que veig però. SI EL SANLLE NO ES POT PRESENTAR AL FINAL, DE QUI SERA OMBRA EL SENYOR RODA. Algú té la resposta? En quan al senyor Nicetu que es deixi de revenges personals via politica que en pot sortir molt escaldat. On ha d'anar a buscar el supersou que té? On trobarà 17 pax per fer una llista.

    ResponElimina
  10. El anónimo del 18 de febrero 14:04 h. me ha hecho mucha gracia, cuando dice: "los de U.D.E.M. que se dediquen a jugar al dominó en el hogar". No se si quería decir en el hogar del jubilado. Porque parece ser que los dos cabecillas están jubilados y sólo buscan un sobresueldo y hacer el ganso en las inauguraciones para que se les vea.
    Además, de dónde van a sacar a 17 personajes para hacer la lista si van dejando tiradas a personas que han trabajado mucho por la Asociación de Vecinos Rosa dels Vents... Ahora, uno se da cuenta que UDEM sólo es cosa de dos que quieren enchufarse como sea.
    Por ahora nada más, un saludo para todos.

    ResponElimina
  11. I jo em pregunto: que deu pensar la gent de seny de CiU den Sanlle? Que deu pensar en Vila?

    ResponElimina
  12. La Udem es un bluf politic per unes serie de persones que només busquen un sou de regidor, menys en Joan, els altres 2 liders no estan empadronats a Empuriabrava !!

    ResponElimina
  13. Diuen al bar que Solidaritat esta intentant pactar amb ERC el segon i quart lloc de la llista, perque si van sols treuran molt pocs vots !!

    ResponElimina
  14. convergents de pedra picada : jubileu en Sanllehi que fareu un gran servei al poble i a vosaltres mateixos , sino us passara el mateix que el 2007.

    ResponElimina
  15. Seria muy positivo que se presentará PXC en Castelló para poner un poco de control en la immigracion ilegal.

    ResponElimina
  16. Els de Ciu no volen en Sanlle pero com no els han deixat fer primaries tampoc poden escollir un altre candidat. Imposar un candidat a la força es paga a les urnes, ja veurem quants del seu propi partit el votaran, al bar deien que hi ha gent de Ciu que fastiguejats de la falta de democracia que hi ha al partit marxen cap a Solidaritat.

    ResponElimina
  17. I que passara si surt la imputacio del sanlle abans de les eleccions? s'atreviran a Ciu a presentar un candidat imputat?
    veurem a empordaTV el combat en directe entre l'ex gerent de l'ajuntament i l'empuriabrava cinc estrelles per veure qui ocupa la cadira del sanlle?

    ResponElimina
  18. Els pactes entre els diferents partits polítics estan per veure ja que tot dependrà del resultat dels vots que treguin els diferents partits que s´hi presentin.

    I respecte al comentari de qui diu que Solidaritat anirà amb ERC per treure més vots revisi´s els resultats de les eleccions del novembre de 2010 i veurà els resultats de Solidaritat i d´ERC i valori vosté mateix.

    En tot cas, quin problema hi hauria??

    ResponElimina
  19. Es clar que es presentara. La dignitat política deixar molt que desitjar. Prefereix arriscar-se i que el facin fora que retirar-se d´una forma digna. Es tracta de guanyar temps i anar fent com a regidor, com a alcalde tant es. Aquest es el govern dels millors.

    ResponElimina
  20. Segons un estudi realitzat per una consultora independent Solidaritat ho té molt complicat, si es presenta sola no treurá ni 10 vots en tot el municipi. Si es presenta amb Esquerra quedará totalment anulada, perque una marca blanca, quan tens el original !!!

    ResponElimina
  21. l' EXGERENT LI PASSA COM EN NISSETU . NO PODEN ANAR ENLLOC. LES ELECCIONS ES GUANYEN A EMPURIABRAVA. NI L' UN NI L'ALTRE SON NINGU. DOS FUNCIONARIS, PER CERT UNA ESPECIE MOLT MAL VISTA A EMPURIABRAVA

    ResponElimina
  22. Bé, aixi que ja es oficial?! El Sanllehi esta al jutjat! Com es diu da'aixo? Justicia divina?!
    Ho vull veure per TvRoses. Tindra capacutat la reportera de fer una noticua tan perjudicial per a CiU/Sanllehi?

    ResponElimina
  23. Ara ja no son especulacions

    XAVI SANLLEHI IMPUTAT PER PREVARICACIO

    http://www.diaridegirona.cat/comarques/2011/02/23/fiscal-presenta-querella-contra-lexalcalde-castello-prevaricacio/467387.html

    AIXO ES UNA VERGONYA PEL POBLE, SANLLEHI DIMISSIO ¡¡¡¡¡

    ResponElimina
  24. Aquí tothom parlant d'en Sanllehi, del Julian del PP, del Rodá, de la UDEM, dels possibles pactes d'ERC amb Reagrupament o SI, molta crítica negativa i revenja PERO res de propostes de millora pel poble i per Empuriabrava.
    Em sembla que hi ha molt ressentit escribint en aquest blog.

    ResponElimina
  25. Pel facebok corria aquests dies enrere que en Mas podria ser que vingues a inaugurar la nova seu de CiU d'Empuriabrava. Doncs frisu perquè així sigui i els periodistes li preguntin per les esquitxades prevaricadores que té el seu capdellista a les municipals! Sí, senyor... Justícia divina!!

    ResponElimina
  26. Per Empuriabrava diuen que a en Serra ja no el veurem gaire endavant a la llista. Es veu que prou feina té amb lo seu. També diuen que la Brossa i la del telefon van de 2 i de 3. Osti tu! Quina bufarada d'aire fresc i noves cares!

    Per cert, Salvi, enhorabona per l'escrit i la replica a aquest senyor. Has deixat ben amunt la teva dignitat com a alcalde i ems has demostrat que no et quedes amb els braços plegats quan es tracta de defensar el poble. Avui ho has demostrat amb això i fa poc també amb lo dels atermenaments a Madrid.

    Per molts anys, Salvi!!

    ResponElimina
  27. En primer lloc vull fer una energia protesta per dos comentaris anonims.

    1er Independentment del que és vol criticar, un Sr o Sra amb comentari del 17 Febrer 2011 9:15 Diu jo l'agafaria i l'obligaria a netejar boscos...! Que vol dir? Que netejar boscos és una feina denigrant? o pot ser els que netegen boscos o fan perquè si pasegin els senyorets uns de trekin altres a caçera i altres per fer de naturalistes,en tot cas molts d'ells no en tenen respecte, ho dic per les deixalles que hi deixen (ampolles, llaunes, plàstics d'embocalls, etc amic meu pot ser tu ets un d'ells, un xic de dignitat si us plau! pot ser tu tens una feina de xupatintes!

    El 2on anonim 17 Febrer 2011 12:11 parla dels foranis de "xusma" (en hi ha per tot arreu), no és pot generalitzar, de ben segur que ets dels que veus la palla a l'ull de l'altre però ets incapaç de veure el tauló que tu tens!!

    ResponElimina
  28. Ja podem dir que Castelló és el poble rallat de "groc" el tandem PP i l'Iglesias ja els hi val.No tenen res més per rascar-se el cap!

    ResponElimina
  29. Que diu ara el Sr. Gallego? quina vergonya per el nostre poble, si a CIU hi ha un minim de decencia farien plegar aquest personatge.
    El govern dels millors, si aixo es el millor que tenen ja poden plegar.
    Haurem de convocar una manifestació per fotre fora d'una vegada al sanllehi de la vida politica o que? I tambe haurien de plegar tots els que com el Sr. Gallego han donat suport al sanllehi sabent que tard o dora acabaria caient la imputacio pero han anat guanyant temps a veure si passaven les eleccions.

    ResponElimina
  30. No se quin estudi sera el d'aquesta consultora independent, pero els estudis oficials que fa la generalitat atribueixen un creixement força important en intencio de vot a Solidaritat a les properes municipals, i tant de bo Esquerra tregui bons resultats, tot el que sigui augmentar el vot independentista es bo, vingui d'on vingui.

    ResponElimina
  31. Pel poble diuen que la Montse Escutia encapçalarà Entesa i que en P. Iglesias farà la funció de Mago de Oz. No és mal sobrenom, oi?

    ResponElimina
  32. Un altre dubte resolt, de 1 va la Escutia!

    ResponElimina
  33. Per mi el més greu d'aquest ajuntament es que estan gobernant amb una transfuga de PSC. Jo vaig votar PSC i em sento trait !!! Mai mmes voto PSC !!

    ResponElimina
  34. Entesa o el neocomunistes de ICV???, ai no que es el mateix !!!!

    ResponElimina
  35. Resposta anomim 23 de febrer de 2011 14:30: Segur que ets un pijo-cumbaya-buenista que t'alegres de la nova multiculturitat !! Ves a viure Salt i m'ho explques !!

    ResponElimina
  36. Al poble diuen que ERC esta pensant pactar amb SI i reagrupament, que en sabeu?

    ResponElimina
  37. jo crec que el millor seria fer un nou partit poltic = ERC+PP+ICV+Dolors, li podriem dir EPID !

    Vota EPID !!!

    ResponElimina
  38. I la senyora Escutia que opina de la llei de costes? No ha obert boca ! Perque ? Perque ICV vol totes les cases d'Empuriabrava a terra !! Estan a favor de la llei de costes !!

    ResponElimina
  39. Perque no es presenta ENTESA com a ICV ? No, que llavors la gent sabria de veritat a qui vota !!

    ResponElimina
  40. Per l'anònim tant sensible de que netejar boscos no és una feina denigrant. Mireu bon home, quan es fa referència a netejar boscos vol dir treure brossa, aclarir i netejar el sotabosc de brolla o malesa. Pensa que significa fer una feina dura, callosa,penosa i soferta que s'hauria d' aplicar a gentussa com en Fonalleres i així no tindria ganes d'escriure aberracions sobre Empuriabrava.
    Netejar boscos NO vol dir posar-se uns guants de làtex i anar recollint un condonet fet servir per aquí, un kleenes brut per allà ! I no es posi nerviós ni contesti agressivament, home .

    ResponElimina
  41. Sr. Güell, voldria felicitar-lo per haver defensat Empuriabrava davant l'atac d'aquest periodista del Periódico. Crec que gestos com el que acaba de fer són molt importants per a tothom. El nostre municipi es mereix un alcalde com vostè, que sàpiga parlar, dialogar i actuar amb decisió quan cal. Poques vegades un alcalde havia sortit a la palestra a defensa gratuïtament Empuriabrava. Vostè ha demostrat que la dignitat passa per davant de tot. De fet, la gent d'Empuriabrava hem d'estar molt satisfets de la seva gestió. Bé, de la seva i de la resta de companys que l'acompanyen. La veritat és que mai hagués pensat que veuria una escola a Empuriabrava, i vés per on, no només ho he aconseguit, sinó que he pogut veure altres serveis inimaginables. Vostès per a Empuriabrava han fet molt més del que molts altres han fet no només en 12 anys sinó en els 45 de la seva existència.
    Felicitats!
    Josep Manuel.

    ResponElimina
  42. Parlem de temes concrets que ens afecten.

    Sabeu perque finalment el tunel del vent es fa primer a Roses i aquí a Empuriabrava es queda amb un sucedani? Sabeu perque? En breu la resposta (una pista, te alguna cosa a veure amb Pere Iglesias i ICV)

    ResponElimina
  43. En Pere Vila dona suport a la candidatura del sanlle, CIU fa molta pudor, a Roses el candidat paramo imputat per prevaricacio, a castello en sanllehi,aixo ja sembla el PP de Valencia, tots enmerdats i no plega ningu. Es denigrant per Castello i una autentica vergonya per CIU, en Mas no vindra per que si s'acosta haura de sentir la pudor a corrupcio que fa el seu partit a Castello. I despres es queixaran que hi ha desafeccio politica, com volen que votem si sempre son els mateixos que no marxen mai ¡

    ResponElimina
  44. "Un anònim va dir...
    I que passara si surt la imputacio del sanlle abans de les eleccions? s'atreviran a Ciu a presentar un candidat imputat?
    veurem a empordaTV el combat en directe entre l'ex gerent de l'ajuntament i l'empuriabrava cinc estrelles per veure qui ocupa la cadira del sanlle?"

    Doncs l'exgerent tambè està imputat, per tant ell tampoc hauria de poder fer res.

    Però ja heu vist que als de CiU tant s'els hi enfot que estiguin imputats o no. Tots volen conservar les seves butaques i pobret el Sanllehy que la seva dona sera arcaldessa i ell haura de seure als jutjats.

    El problema no serà que ell es presenti o no, el problema serà que hi haurà gent que el votarà i això és llegitimar a delinquents.

    ResponElimina
  45. D'on heu tret que parlo d'Empuriabrava, amics?

    ResponElimina
  46. "I, a aquest espai sinistre, li posaria un nom així com Empúria, que em sonés clàssic, i hi afegiria Brava, perquè semblés encara més salvatge."
    D'aquí ho hem tret, enemic...

    ResponElimina