dissabte, 5 de novembre del 2011

Sobre la pujada de les ordenances fiscals del 2012

Un govern quan té la responsabilitat de tirar de les regnes d’un municipi sovint ha de prendre mesures difícils, poc populars, poc electoralistes pel bé de la ciutadania. Són decisions dures que mai acaben d’entendre’s del tot, especialment quan existeix una oposició que s’encarrega de tirar llenya al foc. Això és el que ens vam trobar nosaltres quan el govern que jo mateix encapçalava va haver d’afrontar la difícil decisió d’apujar les ordenances fiscals de l’exercici de l’any 2008 després de trobar-nos un ajuntament amb una situació econòmica molt difícil degut a la poca mesura amb les despeses municipals durant molts anys. En aquell moment ens vam haver de sentir de tot, especialment per part del Sr. Sanllehí, de qui recordo declaracions amb molta demagògia i molt poca responsabilitat de qui aleshores era el cap de l’oposició.

He recorregut a l’hemeroteca per recuperar alguna de les nombroses declaracions que van fer-se a la premsa en relació a la nostra decisió. El Sr. Sanllehí declarava al Diari de Girona que situàvem a Castelló entre els municipis més cars de la demarcació degut a la nostra mesura. Fins i tot el mateix diari recollia aquesta incrèdula afirmació: “SI GOVERNEM DE NOU BAIXAREM ELS IMPOSTOS PER COMPENSAR ELS VEÏNS”. Llavors es feia l’ofès però no volia recordar que ell l’any 1995, quan va accedir a l’alcaldia gràcies al GRIM, va pujar l’impost de l’IBI d’una forma desorbitada (un 27%), causant en bona part l’alta càrrega fiscal que pateixen avui dia els nostres contribuents.

Tot això us ho explico perquè el passat dimecres dia 2 van aprovar-se per Ple les ordenances fiscals per a l’exercici 2012. I com era d’esperar lluny d’abaixar els impostos –com havia promès-, la proposta per a l’any vinent contempla un increment del 5% general, una quantia realment  fora de lloc pels temps que estem vivint, tenint compte que  l’IPC es un 3%. El tipus impositiu de l’IBI serà del 1’05%, quan el màxim es el 1’1%. Això vol dir que la única solució de cares al futur és fer una revisió cadastral. Esperem que aquesta vegada es faci amb més cura, i que qui tingui més hagi de pagar més, no com ara que hi ha cases fabuloses a canal que paguen molt poc comparat  amb altres habitatges de la resta del municipi. S’ha de redistribuir d’una manera més equilibrada la recaptació de l’IBI.

No estem d’acord que la taxa d’escombraries quedi congelada, ja que el pressupost de Cenet pel proper any serà de 300.000 euros menys que el 2011. Això vol dir que la taxa d’escombraries hauria de baixar. Sembla ser que aviat es reduirà personal de l’empresa de neteja. Però això si, el nou gerent cobrarà 2.700 euros nets al mes amb catorze pagues.

Esquerra no pot acceptar de cap de les maneres que els nostres ciutadans no puguin pagar els seus impostos amb llibertat i hagin de sotmetre’s a un injust recàrrec per ajornament i/o fraccionament dels rebuts. Fer això és voler ignorar les dificultats i necessitats d’aquelles persones que viuen al teu poble. L’anterior govern va permetre a tothom que ho necessités la possibilitat de fer el pagament de les contribucions en varies parts. Estem d’acord amb aprovar fraccionaments i ajornaments amb més cura, però a qui se l’hi concedeixi ho ha de poder fer sense pagar ni un euro d’interessos.

Una de les mesures que s’aplicaran el 2012 serà l’augment de 20 euros al mes de  la quota de la Llar d’Infants. És el resultat de la política antisocial del Govern de la Generalitat de Catalunya. Nosaltres creiem que les retallades han de ser en les despeses, no en els serveis. Invertir en educació és invertir en el futur del nostre poble.

Aplaudim continuar amb la mesura que nosaltres vam instaurar respecte a les quotes de l’Escola Municipal de Música. Han d’anar augmentant de forma paulatina. Els pares han de col·laborar en el finançament de l’Escola Antoni Agramont. Varem prendre una decisió que creiem és la correcta tot i haver sofert una allau de crítiques sobretot per part dels qui ara governen.

Lamentem no haver assistit a aquest últim Ple per raons de caire personal i de última hora, però no per això deixarem de dir la nostra.

32 comentaris:

  1. Sr. Güell; no se como tiene los arrestos de hacer estos comentarios cuando su gobierno hace 4 años subió el IBI un 20 %. No pensó entonces en subir a los que más tenían, no. Subió a todo el pueblo. Lo que dijo el Sr. Sanllehí hace 16 años en el contexto que había entonces, no se puede aplicar en los tiempos actuale. Además debe pensar que el Sr. Sanllehí no gobierna solo, si no en una coalición de partidos. No personalice por favor. Cuando dice que el nuevo gerente cobrará es sueldo, debe acabar de explicar que ha desaparecido el sueldo de consejero delegado y el de encargado que existian antes, con el correspondiente ahorro para la empresa.
    Debería explicar también la respuesta del Sr. Sanllehí a la Sra. Escutia referente a Teveca. Deberia explicar Vd. porqué el gobierno anterior quería cobrar a Teveca el coste del estudio de ingenieria por 18.000 €, cuando el gerente de la misma empresa tenía un precio del mismo trabajo por 9.000 €. Como no accedió a las pretensiones del anterior gobierno se le bloqueó el proyecto. Se le quiso obligar al cierre. Vd. no pensó entonces en sus trabajadores ?.
    Creo que sus intervenciones no tendrían que ser tan agresivas. Vd. tiene mucho que callar.

    ResponElimina
  2. Molt ben dir! Canya al mono! No es pot anar diguent una cosa quan ets a l'oposició i després fotre el contrari. Tot s'hi val per caçar vots. L'important és tenir qui et voti i dir-li el que vol sentir. D'això n'és un gran expert el Sr. Sanllehí, sí senyor!

    ResponElimina
  3. Es vergonzoso que dos regidores de un mismo partido de la oposicion , en este caso ERC, no asistan al pleno mas importante de todo el año, el cual trata de las ordenanzas del año 2012.
    Escribir aqui es tan facil como no hacerlo,asistir al pleno y defender al ciudadno es mas complicado.
    Saludos.

    ResponElimina
  4. Salvi, tu ja vas tenir 4 anys per solucionar la situació economica de l'ajuntament, i practicament el vas deixar arruinat fins i tot pujant l'ibi un 20%. No crec que siguis la persona mes indicada per demanar responsabilitats.

    ResponElimina
  5. Como se pican algunos. Me parece que aquí escribe algún concejal del equipo del gobierno que creo que es de CiU y además en castellano. Ya va bien que se quite la careta . Me parece , de todas formas , que está muy mal informado

    ResponElimina
  6. Salvi, i el tema del 8 millons d'Euros pendents de cobrament que vareu deixar d'herencia, que?

    ResponElimina
  7. Que els convergents deixin de criticar a en Salvi, que prou tenen ells amb el desastre de govern que porten. Van cap a sis mesos de govern i això és un desastre. Espatllen que el que hi havia i no foten res per manca d'idees i falta d'ilussió. Per això s'han presentat? Més valia que s'haguesin quedat a casa. Ah, no, clar, que ja no es venen sabates, ni es fan cases... oi? Però sí que es venen llibres i revistes, no?

    ResponElimina
  8. Es vergonyos que els mateixos que van deixar les finances municipals arruinades ara et tirin en cara que en 4 anys no ho vas poder solventar tot.
    A veure com ho deixaran ells en els propers 4 anys, com no ho podran sanejar diran que es culpa de l'anterior govern i que els hi calen 4 anys mes. Estem veient dia a dia com aquest govern fa fora a gent per temes politics i personals i apuja sous i promociona a d'altres per comprar fidelitats. Pero la culpa es nostra per haver tornat a votar al prevaricador, potser haurem d'esperar a estar del tot arruinats per veure que el sanllehi no es un bon gestor i molt menys en temps de crisi.

    ResponElimina
  9. La culpa de tot es del poble que vota a candidats i llistes de persones sense cap tipus de formació que son a la politica per cobrar un bon sou que d'altre manera els seria imposible de guanyar. Ningu es pregunta perque no hi ha economistes/advocats/enginyers a les llistes de cap partit? doncs perque els propis partits els aparten perque son gent que fa nosa, son mes dificils de manipular i no interessa que hi hagi gent que pensa per si mateixa. A les passades eleccions hi va haver varis casos a mes d'un partit al nostre poble de persones que tenien una bona formacio i podrien haver estat bons regidors, els seus propis partits els van apartar per posar a titelles que no saben fer res per si mateixes. I ara ens queixem que els regidors no fan res? doncs que esperaveu? la propera vegada penseu en votar a gent preparada i potser aconseguirem tenir gent que sap el que es fa manant a l'ajuntament en comptes de llibreteres,llevadores,perruquers i sabaters.

    ResponElimina
  10. Molt probablement Erc perdi el diputat de Girona, no m'alegro gens i menys quan el guanyara el PP, pero això es un clar sintoma que ERC no es una opció creible no a nivell local, a la generalitat i a l'estat. Erc ha nivell local ha de realitzat un canvi d'estrategia

    ResponElimina
  11. Salvi, aixo de CiU té molt de mèrit. Resulta que tenim una llista que es presenta a unes eleccions i promet moltes coses que després no compleix ni per "asomo". És més, diu que abaixarà els impostos i després els apuja i aquí no ha passat res. Però si vols que et digui la veritat el que més m'indigna és com la gent el protegeix i no li té gens en compte les seves mentides o incompliments. En un facebook molt conegut darrerament li retreien a en Sanllehí la unitat descentralitzada d'Empuriabrava, que sembla que van passant els mesos i no hi ha novetats al respecte. Doncs és molt al-lucinant com treballadors de l'ajuntament el defensen públicament, posant en entredit la tant reivindicada neutralitat del funcionari. Crec que això és molt preocupant perquè no sé si això demostra el grau de por i temor que existeix entre el funcionariat de l'ajuntament. Fins ara ha quedat clar què passa amb aquells treballadors que "discrepen" del govern, ara es presuposa que els "partidaris" han de còrrer una altra sort... I si jo sóc un treballador, vull que quedi clar què penso i per això ho dic al facebook. Supso que és això.

    ResponElimina
  12. Al gallego li deuen haver picat la cresta perque ultimament no obre la boca. Des que va dir fills de puta als del contra-setac no sel sent gaire. El trobem a faltar :(

    ResponElimina
  13. tenim els politics que tenim perque si no fan el que van prometre no hi ha cap cost politic. com la majoria de gent no canvia mai de partit als politics els es ben igual el que pensi el poble, un 70% els seguira votant passi el que passi.

    ResponElimina
  14. La gent vàlida, que té una bona formació i té éxit al sector privat ja no és posa en política. Les persones que entren a la política a nivell local acostuma a ser mediocre i buscant un reconeixement professional i diners extres que no aconsegueixen per altre vies. Son persones que no trobarien un feina "normalilla" al mon privat.

    ResponElimina
  15. Sr. Güell l´animo a continuar escrivint al seu blog articles crítics sobre la situació real i actual del nostre municipi. Crec que aquesta és una eina més de "denúncia" i qui cregui que el Sr. Güell "ha de callar" per algun motiu, que la resta desconeixem, i en tingui proves ja sap a on ha d´anar... I l´excusar-se en que el Sr. Sanllehí no governa sol, és una excusa de mal pagador, ja que es fa el que l´Alcalde mana... que hi ha algú que li porti la contraria?. Ho dubto molt. El que s´ha fet és "aparentment" repartir responsabilitats en els nous "directors". Potser més d´un s´ho trobara el dia que es demanin explicacions més exhaustives sobre les gestions que es fan a l´Ajuntament. Tot plegat és com un vodebil.

    ResponElimina
  16. ¿Se puede saber cuándo veremos al Sr. Sanllehí sentado en el banquillo de los acusados? Esa imagen no va a tener desperdicio, sea cual sea la sentencia. Buena suerte, alcalde! Jajajajajajajajajajajajajaja!

    ResponElimina
  17. Por cierto, he leído la entrevista al Sr. Gallego y la verdad es que (tal y como él mismo dice) es algo KAFKIANA! ¿A este tío de dónde lo han sacado? Yo pregunto por el pueblo y nadie me sabe decir de dónde sale...

    ResponElimina
  18. Algu es creu que l'ex gerent ha dimitit per fer un favor al poble? ja esta imputat per prevaricació i sap que s'estan fent coses que li poden portar noves demandes, per aixo ha preferit marxar abans que li caiguin mes coses a sobre. Mes tenint en compte que el seu gran amic i protector el sensellei quan ha anat al jutjat ha declarat que ell no en sabia res i que es tot culpa de l'ex gerent. La fidelitat al prevaricador es veu recompensada amb la traicio.

    ResponElimina
  19. i per postres la gran iliminacio del sanllehi, que el peronal no fitxi, els que pagem impostos estem farts de veure el personal entrar a traballar a quarts de nou, i plegar puntualment a les tres, i si no ni ha prou quan arriben a dalt per favor la visita de cortesia als despatxets per mirar com estan els nens o que varem sopar ahir etc etc etc, per favor sanllehi horari d'entrada o el controlador a peu de escala.

    ResponElimina
  20. aixi es com el sanllehi te comprat a mig poble amb dadives i prevaricacions. per aixo el voten, el que no treballa a l'ajuntament hi te un familiar i els altres tenen interessos particulars. es un clientelisme semblant al d'andalusia, tots a votar al psoe perque els hi mantingui el per. arribara un moment en que s'hauran de posar les coses al seu lloc, l'ajuntament esta sobredimensionat i hi ha masses vividors, tard o dora castello pagara el preu dels abusos que s'estan cometent. i mentrestant empuriabrava abandonada, si algun dia empuriabrava es separa de castello, per si sola podra sobreviure perque te un valor diferencial que son els canals, pero que fara el poble? de que viura? de la ruta del'art i el festival terra de trobadors? castello no ha aprofitat els anys de bonança per reconvertirse, continua xuclant de la mamella d'empuriabrava, si un dia aixo s'acaba la cua de l'inem a castello arribara fins a roses.

    ResponElimina
  21. i despres diuen que no hi ha prou personal, si posessin un gerent de veritat a l'ajuntament com a qualsevol empresa ( i no als 4 amics i coneguts ) el solucionarien els problemes en 6 mesos. pero com paga el poble es igual si son improductius, ni cal que fitxin ni res de res, a final d'any es demana un credit i ja pagara el que vingui al darrera. gran gestio la de CIU si senyor, aixi ens van les coses

    ResponElimina
  22. i el tema de les factures amagades a intervencio i tresoreria com està? alguna novetat?

    ResponElimina
  23. Acabo d'escoltar les declaracions del Sr. Augé a la televisió i veritablement són vergonyoses. No en tinc cap dubte que a l'ajuntament de Castelló s'està jugant amb la por de les persones. Són funcionari però també són persones i tenen unes responsabilitats i sobretot també uns sentiments. Jugar a aquest joc, al d'amenaçar amb l'acomiadament no és de ser una persona honesta. Si realment han de fer fora a algú, que agafin el toro per les banyes i afrontis la situació juntament amb aquesta persona i que no s'hagi d'enterar del seu acomiadament per terceres persones o, pitjor encara, per rumors i rumorologies. Escandalós. Crec que aquest govern està molt fomut.

    ResponElimina
  24. se comenta en los ambientes cafeteros, que un miembro destacado del comite de empresa del ayuntamiento acude frecuentemente al domicilio de algun politico en dia festivo, que garantias nos puede dar este comite,.................

    ResponElimina
  25. escoltant les declaracions del regisdor de personal a tv, roses crec que els treballadors municipals poden estar del tot tranquils, miri no se segurament els que acaban contracte seran acomiadats, pero tambe crec que no podem evitar que aquesta llista sigui mes llarg, pero bueno fins a final d'any no decidirem, be tot un repertori que no s'hi enten ben be res.

    ResponElimina
  26. jo crec que s'ha de reduir la plantilla com a mínim un 15%. El tema es com es fa, aquest de l'Auge no esta capacitat per aquesta tasca.

    ResponElimina
  27. El que vol dir el auge es que faran fora a mes gent que no son amics del sanllehi pero com ell es un titella no pot decidir res per si mateix. I que els faran fora quan el sanllehi ho decideixi i punt. I si de mentres anem enxufant de gerent a fills de gent de la udem millor que millor

    ResponElimina
  28. quina pena senyors, dons una volta per empuriabrava i fa por, de bruta deixada, si baixes per avd,marinada fins el passeig maritim es una pista de clots a la carretera, on son els cabasats de centims que habian d'arribar de la generalitat segons el sr, sanllehi qüan se li va preguntar perque se le havia de votar amb ell, i tot segur va dir perque estem a la generalitat i castello centims a dojo..............

    ResponElimina
  29. jo crec qui ni l'auge esta capacitat, ja que l'escoltes i no saps que diu, ni per descontat l'ajudant que li han assignat menos,ja sabeu el que te massas interessos familiars per esser imparcial.

    ResponElimina
  30. Perque volem tants treballadors a l'ajuntament si no tenen diners comprar pintura pels carrers?

    ResponElimina
  31. !En este pueblo cualquiera se puede dedicar a la politica, no hace falta ni estudios, ni tener una profesion, ni tener un minimo de coco, asi va el pueblo!

    ResponElimina
  32. Vergonya de politics i( LACAIUS ),es lamenteble que en aquest poble hi ha funcionaris que cobrin 4.oooe,no hi ha ningu amb dos pebrots per a baixar sous i fer callar bocas ? A pic i pala

    ResponElimina